Mijn eigen creatieve plek op het wereldwijde web

Blog

Tips voor efficiënt ruimtegebruik

De woningprijzen zijn dit jaar met ruim tien procent gestegen. Dat betekent dat je meer moet betalen per vierkante meter woning. En dat terwijl we vaak al zo weinig ruimte hebben!

Niet gek dat klein wonen de laatste jaren helemaal hip is. Maar een kleine woning betekent ook weinig ruimte voor spullen. Daarom zijn mensen massaal aan het ontspullen geslagen. Minimalistisch leven, wordt het ook wel genoemd. Hoe kun je de schaarse vierkante meters van je woning nou optimaal gebruiken? In deze blog geef ik tips voor een efficiënter ruimtegebruik.

Compact wonen

Wat hebben boten, hotelkamers, caravans en boetiek winkeltjes vaak gemeen? Inbouwmeubilair! Ondanks het relatief kleine oppervlak van deze ruimtes, zijn ze door en door efficiënt ingericht. En dat is grotendeels te danken aan het inbouwmeubilair. Met op maat gemaakte meubels kun je een kleine ruimte een stuk groter doen lijken, door middel van slimme opbergruimte. Laat je creativiteit eens de vrije loop gaan, bijvoorbeeld in een onhandig hoekje van je huis. Meet het op, koop een mdf plaat of twee en ga aan de slag!

Cadeaus

Op een verjaardag kan je niet met lege handen aankomen. In de loop der jaren spaart de prullaria daarom makkelijk op. Vooral omdat het zo moeilijk is een cadeautje weg te gooien. Wees dit dilemma voor, en vraag een ervaring voor je verjaardag. Denk bijvoorbeeld aan een leuke kookworkshop voor twee, een terras-bon, high-tea, noem maar op! Dat bespaart veel ruimte in huis. Krijg je eens een goede fles wijn cadeau? Vaak zoeken we dan naar een goede gelegenheid om deze fles open te breken. Maar dat kan lang duren. Maak hier dan geen gedoe van en drink deze lekker op wanneer je er zin in hebt.  

Ruilen

Je kunt voor jezelf een simpele regel hanteren wanneer je iets in huis haalt. Zodra je iets in huis haalt, moet je iets anders in huis wegdoen. Koop je een nieuw boek? Breng dan een ander boek naar de mini-bibliotheek verderop in de straat. Een nieuw kastje? Breng iets anders naar de kringloop, of maak er een familielid blij mee. Zo houdt je de balans in huis!

Grote voorjaarsschoonmaak

Mensen willen er graag aan ontsnappen. Maar de grote voorjaarsschoonmaak is een goede manier om ieder jaar de boel eens goed te organiseren. Alles wat je niet meer gebruikt, of wat je niet meer draagt: weg ermee. Dingen weg doen uit huis is de beste manier van opruimen. Een goede methode om te handhaven of iets weg mag of niet is jezelf afvragen of je het het laatste jaar hebt gebruikt. Zo niet? Weg ermee!

Met een frisse wind door je huis en een slimme inrichting lijkt je kamer zo drie keer groter!

Geef een reactie